duurzaam afvallen

Gezond en duurzaam eten

De meeste Nederlanders geven de voorkeur aan gezonde voeding. Onder andere uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat steeds meer mensen hun eetpatroon willen verbeteren. Daarbij dient gezegd dat men het tegelijkertijd lastig vindt om ook daadwerkelijk gezonder te gaan eten. Maar dat is nog niet alles.. Ook vinden Nederlanders het steeds belangrijker om duurzaam te eten. De belangrijkste overweging om dit niet te doen is voor velen de prijs van duurzame voeding. In dit artikel leggen we uit hoe je gezond en tegelijkertijd duurzaam kunt eten zonder hiervoor veel geld te hoeven uitgeven.

Wat betekent duurzaam eten?

Duurzaamheid en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar liefst 20 tot 35 procent van de belasting van ons milieu én de uitstoot van broeikasgassen is gerelateerd aan het consumeren en produceren van voeding. De veeteelt heeft hierin het grootste aandeel.
Het produceren van voeding vergt onder andere energie en grondstoffen, welke uiteraard niet onuitputtelijk zijn op aarde. Daarnaast zorgt voedselproductie voor afval. Wanneer voeding op een duurzame wijze wordt geproduceerd, betekent dat er rekening wordt gehouden met de gevolgen voor mens, die en milieu. Op korte, maar vooral ook op langere termijn.

Welke voeding is duurzaam én gezond?

slank lijf

Om antwoord te krijgen op de vraag welke voeding duurzaam en tegelijkertijd gezond is, richten we ons op onderzoek van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor onze regering. In hun advies ‘Richtlijnen goede voeding ecologisch belicht’ wordt ingegaan op gezonde duurzame voeding.

Het advies geeft twee pijlers voor voeding die zowel een duurzaam karakter heeft alsook gezond is:

1. Consumeer minder dierlijke voeding en meer plantaardige voeding. Wanneer je vaker vlees- en zuivelproducten vervangt voor groente, graanproducten, peulvruchten, fruit en plantaardige vleesvervangers, verklein je het risico op hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en diabetes. Daarnaast is het produceren van dierlijke voeding een veel grotere belasting van het milieu.

2. Eet minder ‘lekkere trek-voeding’ wanneer je te dik bent. Logisch maar daarom niet minder waar: met het matigen van zoetigheden en snacks is de kans groot dat je afvalt. Een normaal lichaamsgewicht is goed voor je gezondheid en voorkomt allerlei ziektes. En zoals ook bij punt 1 geldt dat het minderen van deze producten tegelijk ook minder belastend is voor het milieu.

Biologische voeding

Wanneer je écht duurzaam wilt eten, kun je natuurlijk kiezen voor biologische voeding. Biologische voeding is zeer sterk gericht op een zo min mogelijke belasting van het milieu. Daarnaast kiezen velen voor biologische voeding vanwege het gezondheidsmotief. Dit aangezien biologische producten minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Hoewel biologische voeding zeker niet per definitie als gezonder kan worden bestempeld dan ‘gewone’ voeding, zijn er wel producten die hogere gehaltes aan vitamines en mineralen alsook bioactieve stoffen blijken te bevatten. Biologische voeding is doorgaans wel een stuk duurder dan niet-biologische producten. Het vergt dus enige creativiteit om wel biologisch te eten maar niet significant meer geld uit te geven. Maak prijsbewuste keuzes, ga zelf langs bij de biologische boer of kweek biologische groenten in je eigen moestuin. Leuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *